Een actieplan voor élk dorp

Onze dorpen maken Peer sterker. Daarom werken we aan een uitgebreid masterplan dat de sterktes van onze dorpen naar voren haalt en de basis vormt voor investeringen in o.a. infrastructuur, het inzetten op verkeersveiligheid en het plannen van woningen. Afgelopen jaar werd al druk geparticipeerd en werden bevoorrechte getuigen gehoord. Er staat heel wat te gebeuren!

Kleine-Brogel

Om Kleine-Brogel sterker te maken, wordt er op dit moment hard gewerkt aan een “Masterplan”! Dit is een plan dat de sterktes van het dorp naar voren haalt en de basis is voor investeringen in o.a. infrastructuur, het inzetten op verkeersveiligheid en het plannen van woningen. Afgelopen jaar werd al druk geparticipeerd en werden bevoorrechte getuigen gehoord. De resultaten zijn stilletjes aan zichtbaar: de heraanleg van het plein aan de Wirix en de veilige schoolomgeving, fase 1 van de uitbreiding van het kerkhof,... Maar het werk is nog niet af. De leefbaarheid in Kleine-Brogel verdient daarbij alle aandacht: dat begint bij het kunnen wonen voor jonge mensen/gezinnen/senioren, maar gaat ook over voorzieningen en bloeiende verenigingen.

Het team van Kleine-Brogel staat klaar om ook hun buurt sterk te maken! Ontdek hieronder de straffe plannen, voor én door Kleine-Brogel.

› Leefbaarheid.
Een strategisch plan voor bijkomende bouwgronden:
 • in Kleine-Brogel zijn er te weinig beschikbare bouwgronden, terwijl er wel heel wat aanwezig zijn maar niet te koop staan. Daarom willen we een bouwgrondenplan lanceren, waarbij de stad gronden van particulieren koopt (vrijwillig) en ze op de markt brengt voor de inwoners van Kleine-Brogel.
 • bijkomende bouwmogelijkheden ‘door ruimtelijke ruilen’
Een buurtwinkel in Kleine-Brogel: we scheppen mogelijkheden en subsidies, waarmee privé-investeerders aan de slag kunnen.
› Infrastructuur.
 • Heraanleg Schansstraat met riolering
 • Uitbreiding en verfraaiing van het kerkhof: samen met de pastorijtuin vormt dit een groene rustplek in het dorp
 • Afwerken nieuw plein/schoolomgeving: Wirixplein
 • Verbinden centrum van Kleine-Brogel met de mooie natuur in Molhem/Hoksent
› Verkeersveiligheid en mobiliteit.
Fietspaden als onderdeel van onze fietsdeal de komende 12 jaar
 • Ekselsebaan/Vliegveldlaan (de grondverwervingen zijn achter de rug, de Vlaamse middelen zijn er: nu tijd voor actie!)
 • Vrijliggend fietspad Kiezel Kleine Brogel (we zijn volop in gesprek met de Vlaamse overheid)
 • Verder aandringen bij de Vlaamse overheid om de “missing link” te realiseren richting Neerpelt: vrijliggend fietspad op Lillerbaan
› Een eigen budget.
We starten bij de ambities van de inwoners van Kleine-Brogel en maken jouw ideeën direct realistischer door een eigen in te vullen budget van bijvoorbeeld 50.000 euro te voorzien. Nieuwe voetpaden? Meer groen in de straat? Nieuwe zitbanken? Jullie beslissen samen!
› Vrije tijd.
 • Jeugdverenigingen: de gesprekken opstarten over de “update” van de huisvesting met de jeugdverenigingen en parochie
 • Bij gezond leven hoort ook voldoende beweging. Daarom gaan we voor een loop- en wandelpiste in Kleine-Brogel.

Benieuwd naar de mensen die Peer voor u sterker willen maken? Ze komen uit alle plaatsen van Peer, maar hebben één gemeenschappelijk doel: Peer klaarmaken voor de toekomst.